Comparatie intre gradinita de stat si cea privata

Comparatie intre gradinita de stat si cea privata

gradinita cresaAlegerea gradinitei este fara indoiala printre primele decizii importante pe care trebuie sa le luam pentru viitorul copilului nostru. In ultima perioada invatamantul prescolar privat i-a atras pe parinitii care vor sa le ofere conditii mai bune copiilor, insa costurile sunt destul de mari. 

Inainte de inscrierea la gradinita fiecare parinte pune in balanta avantajele si dezavantajele tipului de sistem educational pentru care vrea sa opteze. In randurile de mai jos v-om descrie care sunt avantajele si dezavantajele gradinitelor de stat si a celor private.

Avantajele unei gradinite de stat:

 • Cadre didactice si personal calificat, personalul didactic trebuie sa fie absolvent de studii de specialitate
 • Rigurozitatea si seriozitatea procesesului educational. Gradinitele de stat ofera oportunitatea de parteneriat comunitate-parinti- scoala , respectarea particularitatilor de varsta, grupe omogene, rigurozitatea procesului educational. Majoritate gradinitelor de stst sunt acreditate MECT, spre deosebire de cele particulare care, in proportie de 95%, au doar autorizatie de functionare de la Ministerul Educatiei.
 • Costuri mult mai mici, se achita decat contravaloarea mesei, iar atunci cand copilul este bolnav sau lipseste aceasta nu se achita.
 • Asistenta medicala permanenta . Fiecare gradinita are un cabinet medical propriu , cu asistenta medicala prezenta in fiecare zi si care ii controleaza pe copii dimineata la intrarea in colectivitate pentru a evita raspandirea virusurilor, si un medic pediatru prezent 2-3 zile pe saptamana.

Dezavantajele gradinitei de stat:

 • Numar mare de copii intr-o grupa in jur de 30-35 copii per grupa
 • Resurse educationale reduse ,sunt alocatii bani putini pentru materiale didactice
 • Inscrierea dificila, se parcurg mai multe etape si se tin cont de mai multe criterii atunci cand sunt aprobate cererile de inscriere

Avantaje gradinita particulara:

 • O paleta mare de materii optionale din care perintii pot alege
 • Resurse si dotari la nivel inalt, conform stanadardelor europene, au curte exterioara special amenajata pentru activitati in aer liber, cadrele didactice beneficiaza de resurse materiale cum ar fii: calculator,video-proiector, carti si materiale achizitionate fara a mai achita parintii suplimentar
 • Grupele sunt formate dintr-un numar mic de copii, astfel educatoarele pot acorda mai multa atentie fiecarui copil


Desigur ca si aceste gradinite prezinta cateva dezavantaje:

 • Unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care le prezinta o gradinta privata este acela ca au costuri foarte mari. Daca la o gradinta de stat un parinte achita in media 300 ron /luna la gradinita privata acesta achita 1200-1500 ron /luna
 • Personalul nu este unul cu o foarte mare experienta
 • Marea majoritatea a gradinitelor nu au bucatarie proprie si achizitioneaza mancarea in regim de catering, iar mancarea poate ajunge la copii uneori rece

Este bine ca atunci cand alegem viitoarea gradinita pentru copil sa ne informam cu privire la toate aspectele ce tin pe alimentatie, somn si activitati , si deasemenea daca se poate sa facem si un scurt tur al acestora pentru a vedea cu propria ochi cum se desfasoara activitatea.