Majoritatea parintilor se intreaba care este varsta optima pentru ca cel mic sa intre in colectivitate, daca se va adapta repede si mai ales exista teama racelilor repetate atunci cand se face intrarea in colectivitate (cresa, gradinita).
Cel mai important lucru dupa care trebuie sa ne ghidam spun specialisti este varsta copilului. In mod traditional se crede ca varsta de 3 ani este cea potrivita pentru inceperea gradinitei, insa cel mai mult conteaza varsta psihologica a copilului. Unii copii sunt pregatiti sa inceapa gradinita de la varsta de 2 ani jumatate pe cand alti abia la varsta de 4 ani. Este foarte important sa tinem cont de acest lucru pentru ca cel mic va petrece o mare parte din timp departe de parintii si va intalni o alta “ autoritate” cea a “educatoarei”.
Cand ne gandim la inscrierea la gradinita trebuie sa luam in calcul mai multi factori care tin de dezvoltarea copilului pe mai multe planuri.
- Din punct de vedere cognitiv. Cel mic trebuie sa arate interes si curiozitate , sa poata fi receptiv la cee ce este in jurul sau, sa inteleaga ceea ce i se cere si sa poata raspunde si pune intrebari la randul sau.
- Din punct de vedere al motricitatii. Varsta de doi ani este varsta la care copilul arata un control mai bun al corpului, isi poate controla o parte din miscari, astfel fiind pregatit sa exploreze si sa se familiarizeze cu mediul.
- Din punct de vedere emotional. Este foarte important gradul de atasare fata de parinti, tinand cont ca va petrece foarte multe ore departe de acestia. Deasemenea este foarte important ca si parintele sa se simta pregatit sa se “ desparta “ de copil deoarece in acest mod copilul va percepe despartirea mult mai usor.
- Din punct de vedere al limbajului, este important ca cel mic sa se poata exprima astfel incat cei din jur sa ii poata intelege nevoile.
Putem spune ca exista cateva indicii dupa care ne putem ghida pentru a ne da seama daca cel mic este sau nu pregatit sa inceapa gradinita.
Un prim semn este daca , copilul poate sta fara parinti mai multe ore (bunica, matusa , etc) si daca reactioneaza bine in prezenta necunoscutilor. Un alt indiciu ar fi daca cel mic stie cuvinte de baza cum ar fi : apa, caca, papa, da sau nu; daca stie sa foloseasca olita si daca a renuntat la scutec.Deseamenea este foarte important daca se simte confortabil in prezenta altor copii si daca ii place sa socializeze.
Gradinita este o perioada magicaaici imbina utilul cu placutul, invata foarte multe lucruri: sa interactioneze cu copii si adultii, sa imparta jucariile, sa urmeze un program fix si deasemenea isi imbogatesc bagajul de cunostiinte.
Insa cu toate acestea adaptarea la gradinita trebuie facuta treptat si nu brusc, pentru a nu-l traumatiza, trebuie sa ii explicam ce se va intampla acolo , de ce anume merge la gradinita , pe cat se poate sa vizitati inainte gradinita ca sa stie cum arata.